Nieuws

respectvol scheiden kan je leren:

Verliefd. Verloofd. Getrouwd.
En dan? Happily ever after? Of na x aantal jaar naar de notaris voor een scheiding. Het gebeurt helaas steeds vaker, maar er zijn mogelijkheden om alles respectvol te laten verlopen. Informatie blijkt een belangrijk hulpmiddel te zijn. De Scheidingsschool wil op een laagdrempelige en toegankelijke manier  mensen helpen om een scheiding bespreekbaar en hanteerbaar te maken. Hilde Hertecant en Anne De Keyser loodsen ons alvast door drie stellingen .


 


1. Co-ouderschap is niet hetzelfde als een week-week regeling.

Co-ouderschap wordt nog vaak onterecht begrepen als een week-week verblijfsregeling. De wetgever bedoelde hier echter iets anders mee namelijk dat ouders altijd ouders blijven, los van welke verblijfsregeling ook. Een week-week schema blijkt niet altijd aangepast te zijn aan de wensen van ouders of kinderen. Hiervan willen afwijken kan veel druk zetten op hen. Nochtans blijkt flexibiliteit, aanpassingen volgens de levensomstandigheden van ouders en kinderen en creativiteit helpend bij het beslissen over de verblijfsregeling. Belangrijk is dat hierbij ook goed naar kinderen wordt geluisterd!”

 

2. Je blijft een goede ouder, ook al klikt het niet met je ex.
“Hier geldt de voorwaarde is wel dat je elkaar het ouderschap gunt en niet de partnerstrijd op de voorgrond zet. De mythe leeft nog dat een kind pas goed kan opgroeien na scheiding, als zijn ouders veel overleg plegen en ‘aan hetzelfde touw trekken’. Wanneer ouders na een scheiding echter moeilijk communiceren met elkaar, is het best aanvaardbaar om dit overleg tot een minimum te beperken. Een kind heeft veel meer last van strijd tussen zijn ouders dan van het feit dat het er in de twee huizen anders aan toe gaat. Belangrijk blijft wel dat de ouders een minimum aan respect voor elkaar kunnen tonen, anders komt een kind in de knel tussen zijn twee ouders.”

 

3. Niet alleen ouders scheiden, ook het netwerk scheidt mee en kan een belangrijke rol vervullen.  

“Vrienden, familie, grootouders… alles krijgt een andere kleur bij een scheiding. Het netwerk kan (onder)steunend werken , mensen in scheiding hebben recht en nood aan support, zowel praktisch als emotioneel. Een netwerk kan echter onbedoeld ook de strijd aanwakkeren Als een vriend je wil troosten met een ‘je mag je niet laten doen, bijt maar eens goed van je af’, kan dit extra spanningen geven. Belangrijk is dat een netwerk luistert maar ook steunt om de rust te helpen terugvinden. Zo kunnen grootouders voor kinderen een belangrijke plek van rust worden.”

 

 

05/10/2017

studievoormiddag 31 mei: Ouderverstoting in Vlaanderen

 

studievoormiddag Ouderverstoting in Vlaanderen

 

 

 

Over tussenkomen in familiezaken en in familierelaties: De complexe dynamieken tussen ouders en kinderen Prof. Ann Buysse, Universiteit Gent

Sporen van ouderverstoting in het SiV-onderzoek

Kim Bastaits, Universiteit Antwerpen

PAS en waarom uit het oog niet uit het hart is! Kinderen verst(r)ikt in verbinding
Claire Wiewauters & Kathleen Emmery, Kenniscentrum HIG

Paneldebat met experts

Inge Pasteels, Universiteit Antwerpen

Slotbeschouwing & broodjeslunch

Deze workshop kwam tot stand met de hulp van “IWT - Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Techniek” en het “European Union’s Seventh Framework Programme”.

 

Deelname is gratis maar inschrijven is vereist. Inschrijven doe je door een e-mail te sturen naar kim.bastaits@uantwerpen.be voor 20 mei 2016.

Meer informatie over de projecten of deze studievoormiddag

www.fittif.be www.familiesandsocieties.eu of 0479 28 58 61 (Kim Bastaits)

Stadscampus Hof van Liere W. Elsschotzaal Prinsstraat 13 2000 Antwerpen

 

18/05/2017

training : houd me vast

Training houd me vast voor koppels op zoek naar verbinding

9 en 10 juni 2017 in Mechelen

training 'houd me vast ' oa met Katrien Lagrou 

Houd Me Vast is een training voor koppels die wordt ondersteund door EFT België.

Ze is bedoeld voor partners die geloven in hun relatie, maar op zoek zijn naar een weg om de verbinding opnieuw te versterken en de liefde te herontdekken.

Houd Me Vast baseert zich op de Emotionally Focused Couples Therapy (EFT), een krachtig en succesvol model voor relatietherapie dat werd ontwikkeld door Sue Johnson en bouwt voort op het gelijknamige boek Houd Me Vast.

 

meer info en inschrijving https://eft-belgium.org/houd-me-vast 

11/04/2017

is verblijf co-ouderschap de beste oplossing?

Goed ouderschap na scheiding is niet alleen zaak van de ouders. We hebben als samenleving de opdracht om scheidende ouders en hun kinderen nabij te zijn. Daarvoor moeten we zo vroeg mogelijk in het proces interveniëren.

Dit begint met ouders en hun kinderen goed te informeren. We maken bemiddeling vroeg in het proces bekend en zorgen dat het beschikbaar is. We gaan op zoek hoe we het actorschap van kinderen kunnen verhogen, ook wanneer hun ouders in een spiraal van conflicten terecht komen.

zie verder via: http://sociaal.net/opinie/is-verblijfsco-ouderschap-de-beste-oplossing/

24/03/2017

Knack zoekt getuigenissen rond co-ouderschap

Naar aanleiding van het Leuvens onderzoek en evaluatie van twintig jaar co-ouderschap werk ik aan een artikel waarvoor ik graag met betrokkenen zelf zou spreken: jongeren/jongvolwassenen die de regeling van co-ouderschap hebben ervaren, en hun ouders die voor de regeling hebben gekozen. Hoe hebben zij dat ervaren?